Hjälpmedel

Hjälpmedel skrivs ut av Vårdcentral och Distriktsarbetsterapeut

Förflyttningshjälpmedel

För att underlätta förflyttning finns kryckor, rullatorer eller en aktiv rullstol.
Att ha tillgång till rätt förflyttningshjälpmedel beroende på rörelsenedsättning t.ex. rullator eller rullstol skapar tillgänglighet samt minskar överbelastning och därmed friskare tillvaro.

Tryckavlastande hjälpmedel

För att minimera uppkomst av trycksår behöver du bra sittdynor, tex rullstoldyna och madrasser. Att som rullstolsburen få ett trycksår i sittregionen kan leda till stora inskränkningar av vardagslivet eftersom långvarig avlastning i säng är det som krävs för att såret ska läka.

Det är även bra använda så kallad glidbräda vid förflyttningar för att minimera sår och andra skador vid förflyttningar.

Proteser

För dig med benamputation finns möjligheter att få proteser för att underlätta vardagslivet. Dessa ska vara specialanpassade för varje individ för att minimera skavsår och ge en optimal gångförmåga.

Ortopedkliniker anpassar protesen samt ger information om användning samt tips på gåskolor.

Ortoser

För att motverka felställningar eller kompensera för muskelsvaghet i ben, vrist, knä eller andra kroppsdelar finns det hjälpmedel som kallas ortoser. Vissa ortoser ska användas i vila, och andra har man på sig när man är i rörelse.

Handskar

För dig som har nedsatt funktion i händerna finns det speciella handskar som förbättrar greppet.

Duschpall

Det finns en mängd olika typer av stolar och pallar som hjälpmedel i duschen. Beroende på ditt behov av stöd kan du välja mellan en duschstol på hjul eller en enklare stol.

Om du har bättre balans räcker det med en duschpall, med eller utan armstöd.

Toalettförhöjning

För att ge dig en bättre och lättare möjlighet att använda dig av toaletten finns toalettförhöjningar i olika modeller och höjder, med och utan armstöd.

Hjälpmedel blåsa och tarm

Blåsa

Alla katetrar som används ska vara engångskatetrar, ta hjälp av den specialiserade vården om vilken kateter som passar just dig bäst. Det finns en uppsjö av olika katetrar och olika landsting har olika avtal med tillverkare.

Tarm

För att du ska ha en bra livskvalitet utan läckage och eller förstoppning behövs speciella hjälpmedel för att tömma tarmen.
Det finns risk för komplikationer i tarmarna som följd om det inte sköts rätt.  Viktigt att få hjälp och information från den specialiserade vården om vilket hjälpmedel som passar dig bäst. 

Inkontinensskydd

Inkontinensskydd ger trygghet. Idag finns det olika typer av absorberande skydd som innehåller kol för att minska risken för lukt. Det finns även analproppar av polyuretanskum som är mjuka och ofarliga att använda upp till 12 tim. Fråga distriktsköterska eller uroterapeut om råd.