Samlevnad

Läs mer på Ryggmärgsskada.se/sexualitet

Samlevnad

I en parrelation är det viktigt att vårda förhållandet och hålla kärleken, värmen och lusten vid liv.

Närhet handlar inte bara om kroppskontakt utan också om att bekräfta varandra, att respektera, se och ta hänsyn till varandra. Att hålla varandra i hand, utbyta blickar, leenden och ge en klapp på kinden bekräftar att ni är kärlekspartners.

En kärleksfull gemenskap är viktig för välbefinnandet. Alla mår bra av, ömhet, närhet och att känna sig älskade. Att få en klapp, kramar eller massage ger dig bekräftelse som ger dig en må-bra-känsla. Dessutom ger det dig välmående i form av hälsoeffekter som blodtryckssänkning, lägre stresshormoner och höjd smärttröskel.

När olyckan varit framme och ditt liv förändrats på många sätt är det lätt att glömma bort att visa eller ta emot ömhet. Du kanske skäms för din kropp eller på grund av nervsmärta inte ens vill att någon ska röra vid dig. Det är viktigt att då berätta för din partner hur du känner, så att hen förstår.

 

Vad kan jag göra om jag tycker att det är svårt att visa känslor?

De sätt som man visar ömhet och kärlek på, och hur naturligt det känns, bestäms under påverkan av ens kultur och uppfostran.

Efter en traumatisk skada eller upplevelse som orsakat sorg, förtvivlan och smärta är det ofta svårt att veta vad man egentligen känner och vill. Stöt inte bort dina närmaste, utan försök förklara för dem hur du känner. Anklaga inte dig själv eller andra för situationen, utan ha tålamod. Sakta men säkert kommer du tillbaka till att vara den du vill vara känslomässigt.

Läs mer om samliv och sexualitet här.