Motions- och sportaktiviteter

Läs mer på parasport.se

Parakanot

En av Svenska kanotförbundets alla grenar är paddling för personer med rörelsenedsättning. Välkommen till hemsidan för mer information om verksamheten på olika nivåer.
https://www.kanot.com/Grenar/Parakanot/

Cykel

Cykling är både en bra motionsform och en tävlingsgren. Att få en cykel kopplad till din rullstol eller att ha en anpassad cykel ger dig stor rörelsefrihet. Svenska Cykelförbundets projekt för paracykelsutveckling i Sverige syftar till att ge fler personer med rörelsenedsättning möjlighet att upptäcka frihetskänslan med cykling och få en mer fysiskt aktiv livsstil.
https://scf.se/paracykel/allt-om-paracykel/

Tennis

Är du nyfiken på tennis? Möjligheter för personer med rörelsenedsättning att spela tennis finns på flera håll i landet. Paratennis anpassas efter varje spelares förutsättningar och är en bra motionsform.
 https://www.tennis.se/spela-tennis/paratennis/

Start your Impossible camp

Är ett läger för dig som är intresserad av att testa någon ny parasport eller fortsätta utvecklas i din befintliga parasport. Under varje år arrangeras sex stycken olika läger runt om i Sverige för att få tjejer, killar, barn, unga och vuxna med en funktionsnedsättning att ta steget in i idrotten oavsett ambitionsnivå.

Ridning

När du sitter på hästryggen får du många nya upplevelser. Rider du utan sadel fungerar hästens rörelser som en slags massage och påverkan på ditt bäcken, som kan jämföras med rörelsen då man går.

Svenska Ridsportförbundets verksamhet har fokus på att erbjuda ryttare med olika typer av funktionsnedsättning en aktiv fritidssysselsättning och sport. De flesta ridklubbar i landet erbjuder någon form av ridning för personer med rörelsenedsättning. Kontakta en lokal ridklubb för information.
https://www.ridsport.se/Grenar/Parasport/

Curling

Curling är en lagsport som spelas på is med fyra spelare i varje lag. Samarbetet i laget och kommunikationen mellan lagkamraterna är lika viktig som varje spelares teknik och individuella skicklighet. Det är en sport som passar alla – ung som gammal, kompisgänget eller familjen – och som ger dig motion för både muskler och hjärna.

Det finns också spelformer för enskilda spelare eller par. Kontakta Svenska Curlingförbundet för mer information om rullstolscurling i Sverige och hur du kommer i kontakt med klubbar och hallar.
https://www.curling.se/Spela/Spelformer/Rullstolscurling/

Segling

Förutom att paddla kajak så finns det även möjlighet att segla. Parasegling är segling för personer med rörelsenedsättning och bedrivs i flera av Svenska Seglarförbundets klubbar runt om i landet. Seglingens många båttyper, klasser och tävlingsformer skapar goda möjligheter för personer med olika fysiska och psykiska förutsättningar att kunna delta. https://www.svensksegling.se/lardigsegla/Parasegling
https://idrottonline.se/Goteborg-GrotoSS-Segling

Bågskytte

Är du (eller vill du bli?) en person med bra balans, koncentration och styrka är kanske bågskytte din aktivitet. Sporten är koncentrationsfylld och lätt ansträngande, men framför allt väldigt rolig. Träna för nöjes skulle eller utmana kompisarna och se vem som klarar utmaningen bäst. Målet är att få starka nerver och vara stadig på handen.

Bågskytteförbundet är alltid på jakt efter fler parabågskyttar.
https://www.bagskytte.se/forbundet/nyheterfranforbundet/bagskytteforalla-parabagskyttesatsning

Längdskidor

Gillar du snö och är nyfiken på att testa åka skidor? 

Längdskidor

Här hittar du all information du kan behöva för att prova på längdskidor eller skidskytte. 

https://www.parasport.se/Idrotter/langdskidorskidskytte/

Friidrott

Inom friidrott hittar du verksamhet för idrottare med rörelsenedsättning. Här finns anpassade kast-, löp- och hopp-grenar. Om du är intresserad av att börja med friidrott, ta i första hand kontakt med distriktet där du bor.
https://www.parasport.se/Idrotter/Friidrott/Friidrott/Omfriidrott/

Paraidrotter

Börja idrotta
Vill du börja röra på dig mer, börja med tävlingsidrott eller bara träffa nya människor i en aktiv miljö? Då är parasporten något för dig! https://www.parasport.nu/borjaidrotta/

Det finns över 500 parasportsföreningar runt om i Sverige som erbjuder olika typer av parasportsverksamhet. För att börja behöver du inte ha någon tidigare erfarenhet – bara nyfikenhet och en vilja att pröva på.

Hitta din förening
https://www.parasport.nu/foreningar/hittadinforening/

Hitta din idrott
Här hittar du de idrotter som ligger under Parasportförbundet.
https://www.parasport.se/Idrotter/

Hitta din Träning
ParaMe
är en webbplats av Parasport Sverige som informerar personer med funktionsnedsättning om möjligheterna till idrott och träning. https://para-me.se/

Inspirationsfilm om Parasport

En film om Parasport i Göteborg

En film om Parasport i Göteborg på Arabiska

En film om Parasport i Göteborg på Engelska

En film om Parasport i Göteborg på Somaliska

Handikappidrotter i Sverige
Är du intresserad av att prova på någon form av handikappidrott men vet inte vart du ska vända dig? Här har vi samlat handikappidrotten i Sverige.
http://www.handikappidrott.se/handikappidrotten-i-sverige/

FIFH i Malmö/Skåne 
FIFH skapar möjligheter för dig som har en rörelsenedsättning att vara fysiskt aktiv, oavsett förutsättningar och vilken nivå man väljer. Här hittar du ett stort antal sporter och motionsgrupper att välja mellan. Dessutom har du som medlem, tillträde till idrottscentret FIFH-Hallen.
https://fifh.com/