Det är fullt möjligt att resa runt i världen och uppleva nya platser och miljöer även för den som har en rörelsenedsättning. Med hjälp av goda råd och tips om packning med mera blir det enklare än du tror, och besök hos släkt och vänner, en weekendresa eller andra resor med buss, tåg, båt och flyg går fint att genomföra.
På de allra flesta orter fungerar det bra att resa med kollektivtrafiken. Rullstolsplatsen samsas med barnvagnsplatsen på bussar, spårvagn och tunnelbana. Därför kan det vara begränsat med plats, speciellt under rusningstrafik. Planera din resa och läs om vad som gäller just där du bor.
Buss/spårvagn
De flesta bussar och spårvagnar i stadstrafiken har nedsänkbara golv eller en ramp som gör det enklare att ta sig in.
På många tidtabeller kan du hitta rullstolssymbolen som visar att den turen är tillgänglig för rullstol.
Till stora delar är SL-trafiken tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. På sl.se hittar du information om vilka resor som är tillgängliga.
På telefonnummer 020 120 20 22 kan du få information om tillgänglighet samt beställa ledsagning i SL-trafiken.
Obs! Tiderna för förbeställning av ledsagning kan vara olika beroende på vilket färdmedel du åker, vilken tid du åker, och var du befinner dig.
Har du ett färdtjänstkort från Region Stockholm får du ta med en (1) ledsagare utan kostnad. Utan färdtjänstkort får du och din ledsagare betala för resan. https://sl.se/reseplanering/tillganglighet
Att resa med tåg i Sverige är enkelt. Om du reser ensam och vill ha hjälp till och från tåget eller vid tågbyte kan du beställa ledsagning. Ledsagning finns på många stationer och kostar inget extra. Du behöver beställa ledsagning senast 24 timmar innan resan på telefon 0771–75 75 75. För att resan ska bli säker behöver de måtten på rullstolen och hur mycket den och du väger tillsammans. Ha gärna dessa uppgifter klara när du ringer och bokar. Om möjligt, begränsa ditt bagage till två mindre kollin på max 20 kilo.
Om du ställer in din resa behöver du avboka ledsagningen senast 12 timmar före avgång. Du använder samma telefonnummer som vid bokning.
På tågstationer med ledsagning finns utsedda mötesplatser. Ledsagaren har gul väst och hjälper dig till tåget. Om ledsagaren inte har kommit till den avtalade tiden ringer du 0774–44 55 55 (tonval 5).
Ombord på tåget visar tågpersonalen dig till och från din plats.
Du kan boka din rullstolsplats på SJ bokning. Avgångar med rullstolsplats är märkta med rullstolssymbol i tidtabellen. Om det inte finns rullstolsplats på tåget du vill resa med kan du kontakta SJ som hjälper dig.
Det finns två olika rullstolsplatser att välja mellan:
Rullstolsplats: en golvyta där du parkerar din rullstol. När du bokar en sådan plats måste du sitta kvar i rullstolen under färden.
Rullstolsplats med stol: en golvyta avsedd för endast rullstolen bredvid ett vanligt säte. Om du vill och har möjlighet kan du flytta över till det vanliga sätet.
Läs mer på: Reseinfo funktionsnedsattning.
Observera att el-scooter/el-moped (finns både som 3- och 4-hjulingar) och elcykel räknas som fordon och är inte tillåtna att ta med ombord.
På Transportstyrelsens hemsida hittar du information om ”Att resa med funktionsnedsättning”. Denna information är endast tillgänglig på svenska.
Där finns samlad information om saker som du med funktionsnedsättning eller nedsatt rörlighet ska tänka på i samband med flygresor.
Det mesta av den hjälp du behöver får du utan några extra avgifter, till exempel assistans att komma ombord på flygplanet. Kontrollera eventuella extra avgifter i samband med att du bokar din flygbiljett.
https://www.transportstyrelsen.se/sv/Luftfart/Flygresenar/Att-resa-med-funktionsnedsattning
Inspirerande reseskildringar
På Kick.se under TEMA RESOR kan du läsa om inspirerande resor med personer som trots sin rörelsenedsättning varit ute i världen.
Resa med Rullstol
Nedan hittar du bra länkar med tips på resmål. http://www.rullstolsresa.eu
Welltrips
Resebyrån Welltrips kan hjälpa dig att hitta tillgängliga hotell. De organiserar även gruppresor till olika länder. Perfekt för dig med funktionsnedsättning eller om du behöver lite extra bekvämlighet. https://welltrips.com
Handiscover
Handiscover är en community-baserad bokningswebbplats för semesterboende för personer med fysiska begränsningar samt deras släkt och vänner. De har också en Facebook-sida med bilder, tips på hotell, sevärdehter med mera. https://www.handiscover.com/sv/
FunkisTravel
Resebyrån FunkisTravel erbjuder resor till kvalitetssäkrade resmål för personer med funktionsnedsättning. https://funkistravel.business.site/
Restips i rullstol på Facebook
”Resetips i rullstol” är en sluten grupp på Facebook som är tillgänglig på flera språk. Här kan du få tips på resmål och hotell som fungerar med rullstol. Det kan gälla allt ifrån tips för långflygningar, hotell, sevärdheter och restauranger. Du kan också komma med egna tips.
https://www.facebook.com/groups/630445947027756/
Projektledare: Elin Öhgren Goude
Email: kansliet@rgaktivrehab.se
Tel: +46-73 649 96 55
Adress: Postgången 34C 171 45 Solna, Sverige
De arv som Arvsfonden förvaltar möjliggör att cirka fyrahundra projekt över hela landet får ekonomiskt stöd varje år till 1700 utvecklingsprojekt i civilsamhället. Projekten är i alla storlekar och spridda över hela landet.
Läs mer..
Ett rikt och inspirerande liv för personer med ryggmärgsskada och de med liknande förutsättningar.
Som medlem i RG Aktiv Rehabilitering (RG) stödjer du föreningens verksamhet och bidrar till att personer med ryggmärgsskada och de med liknande förutsättningar kan utveckla sina möjligheter till ett inspirerande och aktivt liv – nu och i framtiden
Skapad av Fostira – Din Lokala Företagsbyrå